Blog

Zbilansowana dieta to podstawa dobrego samopoczucia. Wszyscy o tym wiemy, dlatego staramy się wybierać produkty świeże, ekologiczne, a przede wszystkim bogate w substancje odżywcze i witaminy. Producenci żywności mają prawdziwe wyzwanie – jak znaleźć dystrybutora surowców spożywczych, który nie tylko oferuje wysoką jakość, ale również szybko transportuje swoje artykuły?

Surowce spożywcze – co możemy do nich zaliczyć?

Surowcami spożywczymi nazywamy produkty produkcji pierwotnej. Konkretnie zaliczamy do nich artykuły pochodzące na przykład z hodowli czy upraw. Surowcem spożywczym będzie więc mleko, jabłko, a nawet ziarno słonecznika. Wyróżniamy również surowce bezpośrednio stosowane przez producentów żywności, takie jak białko wieprzowe czy żelatyna. Z surowców spożywczych otrzymujemy więc praktycznie wszystko to, co mamy na talerzu. Podstawowej klasyfikacji tychże surowców można dokonać między innymi na podstawie ich stopnia przetworzenia. Wyróżniamy produkty naturalne, mało przetworzone oraz pochodne czyste i przetworzone. Jak można się domyślić, czym większa ingerencja w surowiec, tym jest on bardziej przetworzony. Surowce mogą być też roślinne (sałata, koperek, kapusta) i zwierzęce (mięso, mleko, jaja).

Dystrybucja surowców spożywczych bez tajemnic

Dystrybucja surowców spożywczych wymaga od dystrybutorów umiejętnej selekcji artykułów. Jednak nawet surowce najwyższej jakości nie będą nadawać się wykorzystania, gdy nie są magazynowane i transportowane w należyty sposób. Z uwagi na stosunkowo krótki okres ważności większości tego typu produktów, surowce muszą być jak najszybciej dostarczone do producentów. Dystrybutorzy posiadają specjalne ciężarowe samochody dostawcze i auta typu chłodnie i mroźnie. Dzięki temu surowce są przewożone w optymalnej temperaturze – w samochodach ciężarowych od 2 do 8 stopni Celsjusza, a w mobilnych chłodniach -18 stopni. Dystrybucja surowców spożywczych pochodzenia zwierzęcego wymaga odpowiedniej zgody służb weterynaryjnych, zaś surowce roślinne mogą być przewożone pod warunkiem uzyskania zgody służb sanitarnych. Najlepiej, gdy surowce posiadają niezbędne certyfikaty. Wtedy producenci żywności mogą mieć pewność, co do ich jakości.

Dystrybucja surowców spożywczych – znajdź dobrego dystrybutora

Dobry dystrybutor to taki, który będzie trzymał się niezbędnych praw i norm, pozwalających na skuteczną dystrybucję surowców spożywczych. Powinien również dysponować odpowiednim sprzętem, umożliwiającym przewożenie towarów w optymalnych warunkach. Właśnie dlatego przed wyborem konkretnego dystrybutora warto sprawdzić informacje dostępne na jego stronie internetowej. Dystrybutorzy tacy jak https://oqema.pl/ mają rozbudowaną ofertę, a przy tym troszczą się o jakość każdego z produktów. Właśnie tego typu czynniki pozwalają ocenić, czy dany dystrybutor jest wart uwagi. Producenci żywności muszą ze szczególną starannością podchodzić do wyboru oferty, bowiem to właśnie od tego, jakie są surowce spożywcze, zależy końcowy produkt, jego walory smakowe i jakość.

Leave a Comment