Wybór pieca piekarniczego to bardzo ważne zadanie. Dlatego nie powinno być podejmowane zbyt pochopnie. Co więc powinniśmy wiedzieć przed podjęciem ostatecznej decyzji? Jakie modele proponują nam współcześni producenci?
Piec piekarniczy – jakie modele są dostępne na rynku?
Współczesna oferta pieców jest bardzo szeroka. Możemy je podzielić ze względu na powierzchnię wypiekową, trzon, czy typ paliwa. W tym ostatnim przypadku piec może być ogrzewany za pomocą rozmaitych substancji. Znajdziemy modele na pelet, olej, gaz, węgiel, drewno oraz prąd elektryczny. Jeśli chodzi o trzon, to posiadają go wyłącznie piece wsadowe. Jeśli będzie ruchomy, to komora wypiekowa będzie wyjeżdżać na zewnątrz pieca. Piece obrotowe natomiast mają inną zasadę działania. W komorze znajduje się bowiem obracający się wózek piekarniczy, gorące powietrze jest rozprowadzane po jego wnętrzu dzięki specjalnej turbinie. Nie bez znaczenia jest także ich wielkość. Do małych i średnich piekarni najlepiej wybrać piece piekarnicze o powierzchni nie większej niż 10 m2.
Piec piekarniczy – o czym pamiętać przy zakupie?
Zastanawiając się nad wyborem pieca warto sobie zadać kilka pytań, które ułatwią nam podjęcie decyzji. Przede wszystkim powinniśmy postawić na oszczędność. Dzięki temu obniżymy koszty produkcji. Istotne jest w takim przypadku rodzaj paliwa, które będzie ogrzewało nasz piec piekarniczy. W takim wypadku powinniśmy rozważyć zakup modeli na gaz i pelet. Ważna będzie także liczba komór w piecu. Jeśli nasza piekarnia specjalizuje się w wypieku różnych rodzajów pieczywa, wówczas sięgnijmy po piece dwu- lub trzykomorowe. Wysokiej jakości modele znajdziemy bez problemu w internecie. Polscy producenci prowadzą strony internetowe, na których możemy zapoznać się z ich ofertą. Jedna z nich jest dostępna w tym miejscu https://bakeres.pl/. Decydując się na modele renomowanych firm możemy być spokojni o ich trwałość czy ekonomiczność. Zyskujemy także fachowe wsparcie i możliwość dostosowanie pieców do naszych potrzeb. Dzięki temu uda nam się maksymalnie zoptymalizować proces wypieku.