Blog

Dieta bezglutenowa jest uważana za restrykcyjną, ponieważ wyklucza gluten z wielu pokarmów. Dotyczy ona nie tylko żywności zawierającej dużo glutenu, ale także żywności, która może zawierać śladowe ilości glutenu.

Co to jest gluten?

Gluten jest połączeniem trzech białek – sekaliny (hordeiny), gliadyny i hordeiny – które występują głównie w pszenicy, jęczmieniu i życie. Ważne jest, aby unikać owsa, jeśli jesteś osobą bezglutenową. Owies zawiera białko zwane aweniną, które nie wywołuje podobnych reakcji. Dlaczego warto zainteresować się tym zbożem? Owies wykorzystywany w przemyśle spożywczym może być zanieczyszczony glutenem. Dlatego należy spożywać wyłącznie bezglutenowe produkty owsiane.

Osoby z celiakią lub innymi formami nietolerancji glutenu nie mogą spożywać tak zwanych „starych odmian” pszenicy, jak np. chleb płaski czy kasza manna. Są one mniej bogate w gluten niż współczesna pszenica, ale nadal stanowią zagrożenie dla osób z tą chorobą.

Czy gluten jest szkodliwy? Gluten jest bezpieczny dla większości ludzi. Tylko 3 do 6% osób powinno ograniczyć lub wyeliminować gluten ze swojej diety.

Sprawdź 4 sposoby na organiczne jedzenie przy ograniczonym budżecie – https://mojzdrowydzien.pl/dieta/pldr/4-sposoby-na-organiczne-jedzenie-przy-ograniczonym-budzecie.html

Kto powinien stosować dietę bezglutenową

Większość ludzi może jeść bezglutenowy chleb, makaron i bułki. Dla niektórych osób dieta bezglutenowa jest niezbędna lub korzystnie wpływa na ich codzienne życie. Jako pierwsze dietę bezglutenową powinny stosować następujące osoby:

  • Celiakia jest trwającym całe życie schorzeniem autoimmunologicznym, które powoduje upośledzenie wchłaniania pokarmów. Nawet niewielka ilość glutenu może mieć poważne konsekwencje dla ich zdrowia.
  • Osoby z alergią na gluten często doświadczają pokrzywki, atopowego zapalenia skóry, obrzęków i biegunki. Alergia na gluten, w przeciwieństwie do celiakii, może rozwinąć się w każdym wieku i ustąpić po kilku latach. U dzieci i dorosłych mogą wystąpić takie objawy, jak biegunka, wymioty, swędzenie skóry oraz wodnisty, katar.
  • Nadwrażliwość na gluten jest stanem, który dotyka osoby spożywające gluten. Najczęstszymi objawami są bóle brzucha, zmiany skórne i katar. Objawy te mogą być wywołane przez produkty pszenne. Nie wywołuje ich natomiast gluten pochodzący z żyta, jęczmienia lub orkiszu.
  • Choroba Duhringa jest również znana jako skórna odmiana choroby trzewnej.

Dieta ta jest zalecana dla osób cierpiących na zaburzenia neuropsychiatryczne, takie jak autyzm, schizofrenia i choroby autoimmunologiczne (choroba Hashimoto i reumatoidalne zapalenie stawów). Ważne jest jednak, aby przed rozpoczęciem restrykcyjnej diety skonsultować się z lekarzem.

Jakie produkty są bezglutenowe?

Co to jest gluten? Każdy, kto stosuje dietę bezglutenową, powinien znać tę listę. Należą do nich między innymi:

  • pszenica i jej odmiany (orkisz/półprodukt/ pszenica płaskurka)
  • jęczmień,
  • żyto,
  • owies,
  • mąka pszenna, mąka żytnia i mąka jęczmienna.
  • semolina, kuskus,
  • bułka tarta,
  • ciasta, ciastka drożdżowe, pizza
  • panierki do mięsa i ryb
  • napoje mleczne wytwarzane z użyciem słodu jęczmiennego i napojów mlecznych
  • desery mleczne wytwarzane z wykorzystaniem składników zbożowych
  • kawa zbożowa i kakao
  • sos sojowy, prażona cebula
  • zupy przyprawione mąką
  • proszek do pieczenia

Czym można zastąpić zboża glutenowe?

Jakie produkty spożywcze nie zawierają glutenu? To pierwsze pytanie, które należy sobie zadać przed przejściem na tę dietę. Nasze menu nie musi być mdłe i nudne, nawet jeśli może się wydawać, że nie będziemy już mogli jeść produktów zawierających gluten. Możemy śmiało sięgać po wszystkie produkty bezglutenowe.

  • owoce,
  • warzywa,
  • produkty mleczne
  • orzechy i nasiona
  • mięso i ryby

Do zbóż naturalnie bezglutenowych należą ryż biały i brązowy, proso gryczane, proso amarantusowe, komosa ryżowa, kukurydza i quinoa.

Należy jednak uważać na wysoko przetworzone mięsa, konserwy, sery i jogurty. Producenci często dodają do nich gluten, aby utrzymać pożądaną konsystencję. Pamiętaj, że kasza manna, kuskus i inne produkty pszenne nie są dozwolone na diecie bezglutenowej. Owies, choć naturalnie bezglutenowy, może być czasem zanieczyszczony glutenem. Jeśli masz na niego ochotę, zwróć uwagę, czy na opakowaniu jest napisane, że płatki owsiane są bezglutenowe.

Czym mogę zastąpić zboża glutenowe?

Jakie produkty spożywcze nie zawierają glutenu? To pierwsze pytanie, które powinieneś sobie zadać przed przejściem na tę dietę. Nasze menu nie musi być mdłe i nudne, nawet jeśli może się wydawać, że nie będziemy już mogli jeść produktów zawierających gluten. Możemy śmiało sięgać po wszystkie produkty bezglutenowe.

  • owoce,
  • warzywa,
  • produkty mleczne
  • orzechy i nasiona
  • mięso i ryby

Do zbóż naturalnie bezglutenowych należą ryż biały i brązowy, proso gryczane, proso amarantusowe, komosa ryżowa, kukurydza i quinoa.

Należy jednak uważać na wysoko przetworzone mięsa i konserwy mięsne, a także sery i jogurty. Wielu producentów dodaje do tych produktów gluten, aby zachować pożądaną konsystencję. Pamiętaj, że kasza manna, kuskus i inne produkty pszenne nie są dozwolone w diecie bezglutenowej. Owies, choć naturalnie bezglutenowy, może być czasem zanieczyszczony glutenem. Jeśli masz na niego ochotę, zwróć uwagę, czy na opakowaniu jest napisane, że płatki owsiane są bezglutenowe.

Co oznacza znak krzyża na uchu?

Produkty bezglutenowe to takie, w których zawartość glutenu jest mniejsza niż 20 mg na kilogram. Produkty te są oznaczone słowem „bezglutenowe” oraz licencjonowanym międzynarodowym znakiem krzyża z kolcami.

Jakie są skutki uboczne stosowania diety bezglutenowej?

Nie jest łatwo zbilansować dietę bezglutenową. Osoby stosujące dietę bezglutenową narażają się na ryzyko wystąpienia niedoborów.

  • witamina D
  • witamin z grupy B (głównie witaminy B9, B12)
  • wapń,
  • żelazo.

Niedobory mogą dotyczyć także innych składników odżywczych, takich jak magnez, cynk i miedź. Długotrwały niedobór którejkolwiek z tych witamin, makro- lub mikroelementów może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Leave a Comment